WAAW 2024-week
WAAW 2024-week
Tussen 18 en 24 november 2024 vindt de World AMR Awareness Week (WAAW) plaats met als thema dit jaar 'Educate. Advocate. Act now'.
Om deze WAAW-campagne te ondersteunen en het bewustzijn rond antimicrobiële therapie te verhogen, hebben verschillende Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen (nl. de Hospital Outbreak Support Teams) de krachten gebundeld.
Een ludieke quiz “Welke bacterie ben jij?” werd uitgewerkt. De quiz bestaat uit 10 vragen, telkens gekoppeld aan een informatieve boodschap over bacteriën.
De doelgroep is zorgpersoneel: artsen, apothekers, verpleeg/zorgkundigen,… zowel binnen als buiten het ziekenhuis.
De quiz wordt afgesloten op 8 december 2024. Neem deel aan de quiz via de link of QR-code.
InterHOST symposium Antwerpen
2e editie: 19/09/2024
Tijdens de eerste editie van het interHOST symposium, georganiseerd door de Hospital Outbreak Support Teams van de provincie Antwerpen (HOST BRIANT, HOST HELIX, HOST ZAS en HOST ZNK) namen ruim 140 zorgprofessionals deel aan een dag vol lezingen en workshops. De focus van het symposium lag op het delen van kennis en best practices op het gebied van wondzorg, antibioticatherapie in de thuissetting, alternatieve kennisoverdracht, handhygiëne, antibioticarichtlijnen en nog veel meer!
Naast de lezingen en workshops, werd er een heerlijke walking lunch voorzien waar de deelnemers tijd en ruimte kregen om te netwerken met elkaar en de standen van de sponsors te bezoeken. Het was een groot succes.
Wij kijken alvast uit naar een volgende editie!
NIEUW
〰️
NIEUW 〰️
Escaperoom Infectiepreventie
Het Hospital Outbreak Support Team van BRIANT ontwikkelde een escaperoom met thema infectiepreventie en antibioticumbeleid.
Het concept groeide vanuit de vraag naar een leuke manier om het belang van infectiepreventie duidelijk te maken bij zorgverleners uit verschillende settings.
De escaperoom is volledig mobiel en kan gratis worden geboekt door de ziekenhuizen en zorgcollectiviteiten van het netwerk.
“Een van de patiënten met een psychose probeerde een medewerker op te sluiten en nadien langs de nooduitgang naar buiten te geraken.
De patiënt is besmet met Clostridium difficile... Om de veiligheid van de andere patiënten en de zorgmedewerkers te verzekeren, werd de patiënt tijdelijk gesedeerd. Op die manier kan de therapie veilig opgestart worden.
Het doel is om zo snel mogelijk het juiste antibioticum te bemachtigen dat werkzaam is tegen Clostridium. Krijgen jullie het juiste antibioticum toegediend aan de patiënt voordat de sedatie uitgewerkt is?”